Sektorski socijalni dijalog — 11 studenoga 2016

Predsjednik Sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji i vodoprivredi Hrvatske (Sindikat PPDIV) Šimo Orešković i predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca – Udruge prehrambene industrije i poljoprivrede (HUP-UPIP) Goran Pajnić 10. listopada 2016. godine u Zagrebu potpisali su Sporazum o osnivanju Socijalnog vijeća za sektor prehrambene industrije i poljoprivrede u kojemu se ova dva socijalna partnera istinski obvezuju na konstruktivan i produktivan partnerski rad radi postizanja većeg uspjeha ovog sektora.

Osnivanje Socijalnog vijeća za sektor prehrambene industrije i poljoprivrede predstavlja najvišu razinu socijalnog dijaloga.

Potpisivanju je nazočila i pomoćnica ministra rada i mirovinskog sustava Karolina Ivanković, te direktorica odnosa s članstvom HUP-a Milka Kosanović, predsjednik SSSH Mladen Novosel,dopredsjednici Sindikata PPDIV-a Ksenija Horvat i Ivica Blažević, kao i stručni suradnici i sindikalni povjerenici Sindikata PPDIV-a.

Kako se navodi u Sporazumu, njegovo potpisivanje ima za cilj bolje i lakše predlaganje promjena propisa koje će zajednički donositi poslodavci i sindikati, a koje bi za rezultat imale povećanje konkurentnosti i prihoda u sektoru prehrambene industrije i poljoprivrede. Također, jedan od ciljeva jest i praćenje stanja u sektoru te savjetovanje između socijalnih partnera o pitanjima kao što su politike zapošljavanja, trgovinske i industrijske politike te drugim važnim temama. Novoosnovano vijeće za zadatak će imati, između ostaloga, ocjenjivati djelotvornost institucija javnog sektora utemeljenih radi pružanja usluga gospodarskim subjektima privatnog sektora, a s ciljem predlaganja unapređivanja kvalitete njihovih usluga. Socijalno vijeće također u planu ima sudjelovati u oblikovanju obrazovnih programa te poboljšanju edukacije radne snage u skladu s potrebama gospodarstva, kako bi se radnicima povisila mogućnost zapošljavanja i ostvarila njihova konkurentnost na tržištu radne snage. Jedno od bitnih područja Sporazuma na koje se obvezuju obje strane jest i osiguranje veće sigurnosti rada radnika unapređivanjem radničkog suodlučivanja.

Ističući važnost ove inicijative, Goran Pajnić, predsjednik HUP-UPIP-a izjavio je kako potpisivanje Sporazuma predstavlja znak dobre volje i želje za suradnjom poslodavaca, i kolega iz Sindikata PPDIV-a.

– Socijalni dijalog ostvaren na ovoj razini dobar je primjer konstruktivnog funkcioniranja kakvo priželjkujemo i s Vladom RH, kao trećim ključnim partnerom. Samo zajedničkim djelovanjem na svim razinama možemo poticati razvoj sektora prehrambene industrije i poljoprivrede kojemu je to iznimno potrebno, ali i utjecati na poboljšanje kvalitete poslovanja u tom sektoru te na veću kvalitetu života samih radnika. Nakon ove uspješne suradnje, očekujemo nastavak rada na kvalitetnim inicijativama sa kolegama iz sindikata PPDIV i u budućnosti, poručio je predsjednik HUP-UPIP-a.

– Mogu istaknuti zadovoljstvo potpisivanjem Sporazuma. S njime poboljšavamo suradnju sa HUP-om i sigurno možemo istaknuti da su naša očekivanja zajedničko djelovanje u pravcu institucija države u pogledu zaštite interesa sektora, te još kvalitetnijeg djelovanja sindikata prema poslodavcima u pravcu poboljšanja statusa radnika, sve s ciljem uređenja prava radnika u sektoru i sprječavanja nelojalne konkurencije što ćemo nastojati riješiti granskim kolektivnim ugovorom za sektor poljoprivrede i prehrambene industrije koji pregovori su u tijek, rekao je Šimo Orešković, predsjednik Sindikata PPDIV-a.

– Naš je interes da svaka tvrtka u kojoj djeluju sindikati udruženi u SSSH bude stabilna, a radnici zadovoljni. Taj se cilj može unaprijediti osnivanjem socijalnog vijeća, poručio je, među ostalim, predsjednik SSSH Mladen Novosel.

Fotogalerija

Šimo Orešković, predsjednik Sindikata PPDIV   Goran Pajnić, predsjednik HUP-UPIP

Šimo Orešković, predsjednik Sindikata PPDIV
Goran Pajnić, predsjednik HUP-UPIP

Šimo Orešković, predsjednik Sindikata PPDIV   Goran Pajnić, predsjednik HUP-UPIP

Šimo Orešković, predsjednik Sindikata PPDIV
Goran Pajnić, predsjednik HUP-UPIP

Potpisan Sporazum o osnivanju Socijalnog vijeća za sektor prehrambene industrije i poljoprivredePotpisan Sporazum o osnivanju Socijalnog vijeća za sektor prehrambene industrije i poljoprivrede

Share

About Author

Antonija Šakić

(0) Readers Comments

Comments are closed.