U srijedu, 6. rujna 2023. godine potpisan je novi Sporazum o osnivanju Gospodarsko-socijalnog vijeća.

U skladu sa člankom 221. Zakona o radu (Narodne novine, br. 93/14, 127/17, 98/19, 151/22 i 64/23 – Odluka Ustavnog suda RH) Vlada Republike Hrvatske i udruge sindikata i poslodavaca više razine mogu osnovati Gospodarsko-socijalno vijeće,kao najviši oblik tripartitnog socijalnog dijaloga u Republici Hrvatskoj, radi utvrđivanja i ostvarivanja usklađenih djelatnosti u cilju zaštite i promicanja gospodarskih i socijalnih prava odnosno interesa radnika i poslodavaca, vođenja usklađene gospodarske, socijalne i razvojne politike, poticanja i sklapanja i primjene kolektivnih ugovora te njihovog usklađivanja s mjerama gospodarske, socijalne i razvojne politike.

U skladu sa Zakonom o reprezentativnosti udruga poslodavaca i sindikata (Narodne novine, br. 93/14 i 26/15) pravo na sudjelovanje u tripartitnim tijelima na nacionalnoj razini imaju one udruge sindikata i poslodavaca više razine koje ispunjavaju Zakonom utvrđene kriterije, a popis reprezentativnih udruga sindikata i poslodavaca za sudjelovanjem u tripartitnim tijelima na nacionalnoj razini rješenjem utvrđuje Povjerenstvo za utvrđivanje reprezentativnosti.

Novim rješenjima Povjerenstva za utvrđivanje reprezentativnosti pravo na sudjelovanje u tripartitnim tijelima na nacionalnoj razini na strani udruga sindikata više razine ponovno su stekli Savez samostalnih sindikata Hrvatske, Nezavisni hrvatski sindikati i Matica hrvatskih sindikata, a na strani udruge poslodavaca više razine Hrvatska udruga poslodavaca.

U srijedu, 6. rujna 2023. ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić u ime Vlade Republike Hrvatske, predsjednica Hrvatske udruge poslodavaca Irena Weber, predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel i predsjednica Matice hrvatskih sindikata Sanja Šprem potpisali su novi Sporazum o osnivanju Gospodarsko-socijalnog vijeća.

Sporazum je prethodno potpisao i predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever.

Novi Sporazum je, u skladu s dogovorom svih ptpisnika ostao sadržajno nepromijenjen.

Share

About Author

Antonija Šakić

(0) Readers Comments

Comments are closed.