U srijedu, 11. ožujka 2020. godine, potpisan je novi Sporazum o osnivanju Gospodarsko-socijalnog vijeća.

Na temelju članka 221. Zakona o radu („Narodne novine“, broj 93/14, 127/17 i 98/19) i članka 20. Zakona o reprezentativnosti udruga poslodavaca i sindikata („Narodne novine“, broj 93/14 i 26/15), Vlada Republike Hrvatske, Hrvatska udruga poslodavaca, Nezavisni hrvatski sindikati, Savez samostalnih sindikata Hrvatske i Matica hrvatskih sindikata sklopili su 11. ožujka 2020. godine Sporazum o osnivanju Gospodarsko-socijalnog vijeća

Sporazum su potpisali ministar rada i mirovinskoga sustava Josip Aladrović kao predstavnik Vlade Republike Hrvatske, Krešimir Sever, Mladen Novosel i Vilim Ribić kao predstavnici reprezentativnih udruga sindikata više razine te Gordana Deranja kao predstavnica udruga poslodavaca više razine.

Sporazumom potpisnici uređuju osnivanje, sastav, ovlasti, djelokrug i način rada Gospodarsko-socijalnog vijeća na nacionalnoj razini, kao najvišeg oblika tripartitnog socijalnog dijaloga u Republici Hrvatskoj. Cilj rada Vijeća je zaštita i promicanje gospodarskih i socijalnih prava, odnosno interesa radnika i poslodavaca, vođenja usklađene gospodarske, socijalne i razvojne politike te poticanja, sklapanja i primjene kolektivnih ugovora.

Share

About Author

Antonija Šakić

(0) Readers Comments

Comments are closed.