Socijalno vijeće za sektor cestovnog prometa

Sindikati i poslodavci u prometu osnovali Socijalno vijeće za cestovni promet – prvo bipartitno tijelo po uzoru na članice EU

Predstavnici Hrvatske udruge poslodavaca – Udruge prometa, Nezavisnog cestarskog sindikata, Sindikata prometa i veza Hrvatske te Sindikata hrvatskog vozača potpisali su 9. prosinca 2011. u Uredu za socijalno partnerstvo u RH Sporazum o osnivanju Socijalnog vijeća za sektor cestovnog prometa. Ovim sporazumom formirano je prvo bipartitno sektorsko vijeće u Hrvatskoj, po uzoru na slična tijela u sklopu Europske unije, koja su prepoznata kao mjesto institucionalnog europskog socijalnog dijaloga te im je dana uloga i ovlast sukreatora svih politika koje se tiču sektorskih prilika.

U ime Hrvatske udruge poslodavaca Sporazum su potpisali Davor Majetić, glavni direktor HUP-a, i Predrag Ribić, dopredsjednik HUP – Udruge poslodavaca prometa, a u ime sindikata Mijat Stanić, predsjednik Nezavisnog cestarskog sindikata, Miljenko Gočin, predsjednik Sindikata hrvatskog vozača, i mr. sc. Mario Švigir, glavni tajnik Sindikata prometa i veza Hrvatske. Sindikati i poslodavci iz sektora cestovnog prometa u radu ovog Vijeća samostalno i autonomno kreirat će sadržaj i tempo socijalnog dijaloga, i to na područjima od zajedničkog interesa, što će olakšati artikuliranje problema i izazova s kojima se susreće ovaj sektor prema nadležnim državnim tijelima.

Upravo zbog odluke socijalnih partnera u sektoru prijevoza da sva međusobna pitanja rješavaju zajednički, konstruktivnim dogovorom po uzoru na europske kolege, za svečano potpisivanje sporazuma o osnivanju Socijalnog vijeća za sektor prometa simbolički je odabran dan kad su najviši hrvatski dužnosnici u Bruxellesu potpisali Ugovor o pristupanju Europskoj uniji.

„U HUP-u smo izuzetno zadovoljni ovim Sporazumom jer smo uvjereni da ćemo dijalog s predstavnicima sindikata u zajedničkoj tješnjoj suradnji dići na još višu razinu. Ova suradnja dokazuje da poslodavci i zaposleni nisu suprotstavljene strane, već da imaju zajednički cilj u uspjehu svojih kompanija i rješavanju problema i izazova koji im stoje na tom putu. Prometni sektor je izložen velikim promjenama približavanjem Hrvatske Europskoj uniji, a naša jedina šansa za uspješno snalaženje u tako zahtjevnim trenucima je konstruktivna suradnja zaposlenika i poslodavaca“, rekla je Maja Pokrovac, direktorica HUP – Udruge poslodavaca prometa.

„Dva su neposredna izazova pred prometnim sektorom – nova Bijela knjiga za promet i za Hrvatsku potpisivanje memoranduma o harmonizaciji prometnog tržišta u regiji. Oba procesa unose vitalne promjene u proces upravljanja sektorom cestovnog prometa, rada u cestovnom prometu i odnosa cestovnog prometa ili prometa općenito s ostatkom nacionalnoga gospodarstva i društva. Da bismo mogli sudjelovati u ovim procesima na korist naših članova i da bismo se uspješno nosili sa svim tim izazovima trebamo jačati svoje kapacitete, što nam upravo omogućuje zajednička suradnja kroz novoosnovano Socijalno vijeće za sektor prometa“, rekao je mr. sc. Mario Švigir.

„Ovo je velik korak za unaprjeđenje socijalnog dijaloga u Republici Hrvatskoj,  jer je ovo prvi primjer uspostavljanja europskog modela bipartitne sektorske suradnje u donošenju zajedničkih strategija i razvojnih smjernica od strane onih koji su o njima najpozvaniji odlučivati i kreirati ih – a to su radnici i poslodavci svakog pojedinog sektora“, izjavila je prilikom potpisivanja Sporazuma mr. sc. Dubravka Matić, predstojnica Ureda za socijalno partnerstvo u RH.

„Europski socijalni dijalog upravo je na ovaj način strukturiran i svojim ustrojstvom omogućuje brže, efikasnije i primjerenije reagiranje na neminovne, a često i neočekivane promjene gospodarskih prilika, koje, naročito u trenutnim izazovnim okolnostima, značajno utječu na sigurnost i budućnost kako radnika i poslodavaca, tako i cijelih sektora. Zato mi je neizmjerno drago da je Ured za socijalno partnerstvo u RH pružio podršku ovoj inicijativi, pri čemu moram istaknuti zaslugu donedavnog predstojnika, gospodina Vitomira Begovića, koji je uvijek prepoznavao i podražavao ovakve pozitivne iskorake prema daljnjem unaprjeđenju socijalnog partnerstva. Moja je namjera da Ured i dalje nastavi pružati najveću moguću podršku svim socijalnim partnerima u njihovu nastojanju da se svojim djelovanjem nastave približavati i prilagođavati europskom socijalnom dijalogu, kako bi spremnije mogli odgovoriti na izazove koji sve nas čekaju kao 28. članicu Europske unije“, završila je mr. sc. Matić, čestitajući potpisivanje sporazuma novom Socijalnom vijeću za sektor prometa.

 

Dokumenti

Sporazum o osnivanju Socijalnog vijeća za sektor cestovnog prometa

Deklaracija o važnosti cestovnog prometa

 

Članovi

SINDIKATI

SINDIKAT PROMETA I VEZA HRVATSKE

Stjepan Lisičak

NEZAVISNI CESTARSKI SINDIKAT

Mijat Stanić

SINDIKAT HRVATSKIH VOZAČA

Miljenko Gočin, predsjednik Vijeća

 

HRVATSKA UDRUGA POSLODAVACA

Ana Falak

Milan Vrdoljak

Branko Štivičić