Nacionalni GSV Novosti — 23 studenoga 2022

Europski gospodarski i socijalni odbor (EGSO) održat će svoj godišnji komunikacijski seminar civilnog društva, #ConnectingEU2022, 24. i 25. studenog 2022. u Hotelu Dubrovnik u Zagrebu. Seminar se održava u partnerstvu s Gospodarsko-socijalnim vijećem (GSV) i uz potporu Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj i Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj, pod naslovom:

 

Geopolitička previranja na vratima Europe: perspektiva civilnog društva

Na seminaru će se raspravljati o utjecaju rata u Ukrajini na Europsku uniju i analizirati njegove moguće posljedice u bliskoj i daljoj budućnosti. Obradit će tri aktualna pitanja: budućnost proširenja EU-a, energetsku sigurnost i stratešku ulogu komunikacije u ratu, s posebnim osvrtom na Ukrajinu.

Seminar će otvoriti predsjednica EGSO-a Christa Schweng i predsjednik GSV-a, ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Republike Hrvatske Marin Piletić.

Glavni će govor pod naslovom “Kako je Zapad pogriješio u vezi s Putinom?” održati francusko-ruska književnica, novinarka i povjesničarka Galia Ackerman koja se smatra jednom od najboljih francuskih stručnjakinja za post-sovjetsku Rusiju i Ukrajinu.

PANEL-RASPRAVE

Na seminaru Connecting EU održat će se tri panel rasprave:

 • U sjeni rata: Novi geopolitički kontekst u Europi i njegove posljedice za budućnost EU-a;
 • Komunikacija u kriznim vremenima;
 • Energetska revolucija između rata i klimatskih ciljeva, izazovi za zeleni plan.

 

 

GOVORNICI

 • Régis Genté, novinar, suautor knjige Volodymyr Zelensky – Dans la tête d’un héros (Volodimir Zelenski: u glavi heroja)
 • Viktorija Romanjuk, zamjenica glavnog urednika portala org, zamjenica direktora kijevske škole za novinarstvo „Mohyla“
 • Tim Weber, izvršni direktor i voditelj uredničkog tima u kompaniji Edelman UK, bivši urednik za poslovanje i tehnologije na portalu BBC Online, stručnjak za ruske dezinformacije
 • Zion Lights, autorica i klimatska aktivistica, bivša glasnogovornica Extinction Rebelliona
 • Dušan Gajić, dopisnik Radio Televizije Srbije (RTS), autor nagrađivanih dokumentarnih filmova (“30 godina mature”, “Obećanje”, “Dugo putovanje kroz istoriju, historiju i povijest”)
 • Augustin Palokaj, dopisnik i kolumnist iz Bruxellesa za Jutarnji list
 • Christine Dugoin-Clément, geopolitička analitičarka, pridružena istraživačica na katedri za standarde i rizike Sveučilišta Paris 1 Panthéon-Sorbonne
 • Marika Djolai, glavna stručnjakinja konzultantske kuće Particip GmbH, i članica Savjetodavne grupe za javnu politiku Balkan u Europi (BiEPAG) zadužena za istraživanje i politiku
 • Adnan Ćerimagić, viši analitičar za Zapadni Balkan, Europska incijativa za stabilnost (ESI)
 • Jaroslaw Pietras, energetski stručnjak, gostujući suradnik u Centru Wilfred Martens, bivši glavni direktor u Vijeću EU-a I bivši ministar financija
 • Leila Bičakčić, direktorica Centra za istraživačko novinarstvo, Sarajevo
 • Igor Grozdanić, energetičar i energetski ekonomist, direktor energetike i strateških projekata, Turbomehanika d.o.o
 • Clare Taylor, znanstvena komunikatorica, novinarka i analitičarka specijalizirana za energiju i zaštitu okoliša

 

Sudionicima će se također obratiti predstavnici Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj i Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj te predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Hrvoje Zovko.

Voditelji: Mila Moralić, Ivana Dragičević i Domagoj Novokmet (N1 televizija)

Točan program možete pronaći ovdje.

Detaljne informacije o svim govornicima dostupni su na našoj web stranici.

Događaj se može pratiti putem web streaminga.

Cilj je seminara „Connecting EU” ponuditi platformu za povezivanje komunikacijskih i medijskih stručnjaka iz organizacija civilnog društva uz raspravu o aktualnim pitanjima od zajedničkog interesa koja se tiču Europe. Seminar okuplja članove EGSO-a i druge predstavnike EU-a, partnerske organizacije iz država članica, novinare i akademike kako bi raspravljali o najvažnijim aktualnim temama.

Ako ste zainteresirani medijski popratiti ovaj događaj, molimo da vaš dolazak potvrdite na adresu: pressofficers@eesc.europa.eu

Za dodatne informacije i dogovaranje intervjua s govornicima, molimo vas da kontaktirate:

Služba za medije EGSO-a – Daniela Marangoni/Laura Lui
daniela.marangoni@eesc.europa.eu
laurairena.lui@eesc.europa.eu

+32 475 99 94 32/476 890 999

@EESC_PRESS

Europski gospodarski i socijalni odbor institucionalno je savjetodavno tijelo osnovano Ugovorom iz Rima iz 1957. godine. Odbor ima 329 članova i članica iz cijele Europe koje imenuje Vijeće Europske unije, a predstavlja razne gospodarske i socijalne sastavnice organiziranog civilnog društva. Zahvaljujući svojoj savjetodavnoj ulozi, Odbor svojim članovima i članicama, a time i organizacijama koje oni predstavljaju, omogućuje sudjelovanje u postupku donošenja odluka EU-a.

 

Share

About Author

Antonija Šakić

(0) Readers Comments

Comments are closed.