Nekategorizirano — 18 lipnja 2015

U srijedu, 17. lipnja 2015. godine, u Vladi Republike Hrvatske, predstavnici Vlade Republike Hrvatske i sindikata državnih službi potpisali su Sporazum o primjeni osnovice za izračun jubilarne nagrade za državne službenike i namještenike.

Sporazumom o primjeni osnovice za izračun jubilarne nagrade za državne službenike i namještenike će se ujednačiti materijalna prava državnih službenika i namještenika s materijalnim pravima službenika i namještenika u javnim službama, kako bi se na jednak način primjenjivala ista osnovica za izračun jubilarne nagrade.

U ime Vlade Republike Hrvatske Sporazum je potpisao prof. dr. sc., Mirando Mrsić, dr. med., ministar rada i mirovinskoga sustava, a u ime sindikata Boris Pleša, predsjednik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Republike Hrvatske, Dubravko Jagić, predsjednik Sindikata policije Hrvatske te Zdravko Lončar, predsjednik Nezavisnog sindikata djelatnika Ministarstva unutarnjih poslova.

Ministar Mrsić kazao je da se Sporazumom povećava isplata jubilarne nagrade s 500 kuna, koliko je bilo ugovoreno Dodatkom II. Temeljnog kolektivnog ugovora, na 1800 kuna. Pojasnio je da su u javnim službama donesene važeće presude kojima se državi nalaže da umjesto 500 kuna isplati 1800 kuna, a u slučaju državnih službenika i namještenika postoji važeći Temeljni ugovor i važeći Dodatak. „Vlada je odlučila, vodeći se načelom pravednosti, da svima isplati jednak iznos, iako je drugačije ugovoreno“, kazao je ministar i dodao da Vlada smatra da svi kojima se plaće financiraju iz proračuna, moraju imati jednaka prava. Također, ministar Mrsić je istaknuo da osnovica od 1800 kuna vrijedi i za 2016. godinu, kada ističu oba Temeljna ugovora. Dodao je da očekuje i dobru suradnju u izradi novog zakona o plaćama, jer je u interesu i Vlade i sindikata da svi imaju jednake plaće za jednaki rad.

Sporazum o primjeni osnovice za izračun jubilarne nagrada za državne službenike i namještenike

Share

About Author

Antonija Šakić

(0) Readers Comments

Comments are closed.