Novosti — 26 svibnja 2015

Zagreb, 24. travnja 2015. – U Hrvatskoj udruzi poslodavaca održana je 23. travnja, 2015. nacionalna tripartitna konferencija pod nazivom „Dijalogom do uspjeha“, u sklopu projekta „Jačanje tripartitnog socijalnog dijaloga u RH“. Konferencija je imala za cilj omogućiti članovima nacionalnog Gospodarsko-socijalnog vijeća i županijskih Gospodarsko-socijalnih vijeća, uz predstavnike norveških partnera, konstruktivnu diskusiju o funkcioniranju tripartitnog socijalnog dijaloga i mogućim načinima njegova unaprjeđenja na nacionalnoj tako i županijskoj razini.

Nositelj projekta je Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava, a partneri Savez samostalnih sindikata Hrvatske, Hrvatska udruga poslodavaca te Norveška konfederacija sindikata (LO) i Konfederacija norveških poduzeća (NHO), Projekt je financiran iz Programa darovnica Kraljevine Norveške, u cilju promicanja i jačanja tripartitnog socijalnog dijaloga u Hrvatskoj na svim razinama te jačanja kapaciteta socijalnih partnera i državne administracije u odnosu na funkcioniranje tripartitnog socijalnog dijaloga.

Na konferenciji je sudjelovalo oko 70-tak predstavnika sindikata, poslodavaca i članova lokalnih i nacionalnih gospodarskih socijalnih vijeća koji su željeli čuti kako unaprijediti komunikaciju među sudionicima socijalnog dijaloga radi kvalitetnijeg i učinkovitijeg rješavanja problema u društvu. Sudionicima su se obratili: Božidar Štubelj, zamjenik ministra rada i mirovinskog sustava, predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske, Mladen Novosel i zamjenik glavnog direktora Hrvatske udruge poslodavaca, Bernard Jakelić.

Uslijedila je potom panel diskusija na kojoj su sudjelovali predstavnici Vlade, sindikata i poslodavaca: Igor Rađenović, zamjenik ministra financija i Jakša Puljiz, zamjenik ministra regionalnoga razvoja i fondova EU; Mladen Novosel, predsjednik SSSH i Krešimir Sever, predsjednik NHS-a, te Damir Kuštrak, član Savjeta HUP-a i trenutno predsjedavajući GSV-a i Bernard Jakelić, zamjenik glavnog direktora HUP-a. Svi članovi panel diskusije složili su se da tripartitni socijalni dijalog treba unaprijediti. K. Sever je istaknuo nužnost aktivnijeg uključivanja više predstavnika Vlade u socijalnom dijalogu spomenuvši da je jedini aktivni sudionik ministar Mrsić, što ne može biti dovoljno. Predsjednik GSV-a i član Savjeta HUP-a Damir Kuštrak ustvrdio je da dualizam javnog sektora i Vlade, koja se istodobno nalazi u ulozi poslodavca i regulatora, često izaziva disfunkcionalnost GSV-a. Bernard Jakelić smatra da Vlada nema jasan plan djelovanja te je velika prepreka uspjehu Gospodarskog socijalnog vijeća činjenica da se mnoge odluke donose „ad hoc“. Igor Rađenović, zamjenik ministra financija, osvrnuo se na diskontinuitet socijalnog dijalog slijedom promjena Vlada, što se ne može pripisivati samo jednoj vladi, već se to pitanje može riješiti postizanjem konsenzusa svih zainteresiranih o važnosti socijalnog dijaloga, kako bi se time osigurao kontinuitet i postignula razina dijaloga u RH. Na tom se tragu nadovezao i Mladen Novosel istaknuvši zabrinutost hoće li napori u oživljavanju socijalnog dijaloga nestati jednom po završetku obveza iz ovog projekta. Jakša Puljiz, zamjenik ministra regionalnog razvoja i fondova Europske unije, istaknuo je nužnost jačanja kulture dijaloga na način da se postigne međusobno razumijevanje o ulogama koju svaki od partnera ima u procesu dijaloga, kao i nužnost razvijanja odnosa povjerenja, uvažavanja i poštivanja svih strana u dijalogu. Panelisti su se složili kako je tripartitni socijalni dijalog preduvjet bilo kakvih pomaka po pitanju prava i zaštite ne samo radničkih prava već i mogućnosti za poslodavce i razvoj gospodarstva, što nije moguće bez snažne zainteresiranosti i istinske spremnosti za rješavanjem ključnih pitanja.

Po završetku panela uslijedile su radionice na kojem su sudjelovali predstavnici županijskih Gospodarsko-socijalnih vijeća i radnih skupina, gdje su razmijenjena iskustva u radu, ali i dogovoreni konkretni koraci za poboljšanje rada županijskih GSV-a te jačanje njihovih kapaciteta.

Share

About Author

(0) Readers Comments

Comments are closed.